Šanami - nejen šátky na nošení miminek

Vítáme Vás v internetovém obchodě firmy ŠaNaMi vyrábějící od roku 2004 šátky na nošení miminek. Sortiment vybraný pro náš e-shop je prověřený a otestovaný námi i našimi dvěma dětmi. Nabízíme pouze to, o čemž jsme přesvědčeni, že je to kvalitní a dobré.
Pokud máte dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

ALT

ALT



ALT





Sledujte náš videokanál

O nošení dětí v šátku

25. 02. 2021, 19:53

Nošení dětí v šátku (babywearing, babytragen)

Když miminko pláče bývá pro něj náruč maminky uklidňující. Jenže u velmi plačtivých dětí, které se rády nosí může mít maminka problém s bolestí zad. Problém je také pokud chce mít maminka miminko u sebe, ale chce mít zároveň volné ruce. Nebo potřebuje do míst, kam se s kočárkem dostane jen stěží, nebo vůbec. V těchto případech máme jednoduché řešení. Šátek Na nošení Miminka.

Pevný šátek na nošení dětí je univerzálním pomocníkem. Nejen že v něm nosíme své děťátko, ale v případě potřeby ho můžeme rozložit jako deku na zem, nebo z něj během chvilky uděláme houpačku či „slunečník“. Existuje mnoho úvazů díky nimž je šátek opravdu univerzálním nosítkem vhodným jak pro novorozence, tak pro batole. Součástí šátku je návod na vázání některých úvazů a naučit se je vázat není tak složité jak se některé maminky obávají. Zvládnutí úvazů je jen otázkou cviku a dají se naučit také na kurzech či z videa.

Nošený novorozenec slyší srdíčko i dech maminky stejně jako je slýchalo v děloze, cítí její vůni a pohyby které ho uklidňují. Tím se snadněji přizpůsobí novému, cizímu prostředí. Děťátko také lépe vnímá okolní svět díky rozhledu. To napomáhá rozvoji učení a lepší orientaci. Díky matčině pohybu se mění těžiště, což nutí dítě k vyvažování a napomáhá lepšímu motorickému vývoji.

V děloze má miminko nohy ohnuté v kyčlích, narovnání trvá několik měsíců. Kyčle by se neměly narovnávat ani natahovat moc brzy, hrozila by deformace kyčelní jamky, nebo vykloubení kloubu. Poloha nožiček děťátka ve správně uvázaném šátku je anatomická a pro vývoj kyčlí optimální. Mnoho lidí si při pohledu na kulatá záda dítěte v šátku myslí že maminka tím ničí dítěti páteř. Afričanky, které své děti nosí a které samy byly nošeny mají páteř v pořádku. Oproti tomu jsou u nás ordinace ortopedů plné lidí se špatnými zády a většina z nich, pravděpodobně už od narození, ležela na zádech a na tvrdé podložce. Děťátko, ve správně navázaném šátku, má záda po celé délce podepřena, váha hlavičky je tak rozložena na celou páteř. Miminko je vždy čelem k mamince a tak když je unavené, nebo je toho na něj „příliš“ může se pohledem ujistit, že je máma stále na blízku.

Nošeni dětí v šátku je vhodné i pro děti nedonošené a handicapované. U předčasně narozených dětí se v nemocnicích často používá tzv. klokankování, které k nám „přišlo“ z Kolumbie. Místo v inkubátoru zahřívá svoje miminko maminka. Tato miminka lépe prospívají, a rychleji se jim vyvíjí mozek. Nošení miminek také podporuje vztah mezi děťátkem a maminkou a může pomoci při dlouhodobém kojení. V Bogotě nosily maminky své nedonošené děti uvázané na hrudníku 24 hodin denně.

Dítě, které je v šátku spokojené, je schopné usnout i při hluku a matčině pohybu. V chladnějších obdobích je děťátko chráněno před chladem a zahříváno tělem matky.

V poslední době se v souvislosti s nošením dětí v šátku setkávám se zkratkou BKM, jde o bezplenkovou komunikační metodu. Ne náhodou jsou její kořeny v Africe a Asii kde je nošení dětí nedílnou součástí života. Při nošení miminka v šátku si maminka snadněji všimne signálů a je tak schopná rychleji zareagovat, miminko ze šátku vyndat a nechat ho vyčurat nebo vykakat.

Pokud si nejste jistí, že zrovna vaše miminko bude v šátku spokojené, můžete si to vyzkoušet na kurzu vázání přímo u nás.

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Tyto webové stránky ukládají v souladu se zákony na vaše zařízení soubory, obecně nazývané cookies. Odsouhlaste prosím nastavení cookies souborů pro použití webu.

Souhlasím se vším
Nastavení
Nesouhlasím